Una alimentació equilibrada, la pràctica habitual d’exercici físic i un estil de vida saludable en general tenen un paper fonamental a l’hora de mantenir una bona salut, tant a nivell físic com a nivell psicològic.
Els hàbits saludables els podem tindre en comte des de 3 àrees generals:

  • L’alimentació: entre la varietat i l’equilibri
    • La importància de l’alimentació sana
    • Corregir mites i errors freqüents
  • L’exercici físic: entre l’adequació i la constància
  • La cura d’un mateix: entre el reconeixement i l’estima
    • Les hores de son i de descans
    • Responsabilitzar-se de la pròpia salut
    • Evitar les conductes de risc

L’organisme necessita nutrients obtinguts dels aliments per al correcte manteniment i desenvolupament. Per a un desenvolupament correcte, evitar la malaltia i obtenir un estat òptim de salut.
Una alimentació saludable és aquella que aporta els tots nutrients essencials i energia que cada persona necessita per mantenir-se sana.
Una correcta alimentació és necessària per a; desenvolupar-se correctament, viure amb salut, aprendre i treballar millor i disminuir el risc d’algunes malalties.
A més és necessària una alimentació variada per assegurar l’aportació de tots els nutrients necessaris i millorar la qualitat de vida de l’individu. A més una alimentació monòtona és una alimentació restrictiva.
Per tot això és tan important la nutrició per a la salut. Ja que la manca d’alguns nutrients pot portar a estats carencials i malalties a llarg termini.
NUTRICIÓ: procés pel qual l’organisme aprofita tots els nutrients dels aliments per mantenir les seves funcions fisiològiques.
La nutrició ha de ser: VARIADA, que inclogui diferents aliments de cara a obtenir tots els nutrients que requerim; SUFICIENT, ja que ha de contenir la quantitat necessària per satisfer la demanda de nutrients del cos i ADAPTADA, l’alimentació s’ha d’adaptar a les necessitats de cada persona en cada etapa de la vida.
NUTRICIÓ INDIVIDUALITZADA: Els requeriments nutricionals són individuals, és a dir, no hem de comparar-nos amb els altres, ja que això depèn de molts factors interindividuals, com; edat, sexe, pes, alçada, grau d’activitat física, genètica, problemes de salut …
Es considera que els hàbits alimentaris són la segona causa de malaltia i mort evitable en el món occidental.

 

diet-695723_1280

 

Quan ens trobem amb la necessitat de perdre pes i demanem suport, segurament ja hem fet diferents esforços, dietes de totes classes i hem iniciat diferents activitats físiques… La frustració i el malestar ha estat present en tot moment, i arriba un moment que podem fins i tot llençar la tovallola, perquè no obtenim el resultat esperat (perdre pes) i a més a més no només acabem en el mateix punt de partida (un cos que no ens agrada) sinó que a més a més ens sentim deprimits i derrotats.
El propi cos, el pes, el menjar… tot acaba condicionat a sentiments negatius, donant lloc a una actitud pessimista vers la dieta i la pròpia capacitat de canvi. Es creen obligacions, prohibicions, limitacions, estat d’ànim deprimit, ansietat… en cap moment podem pensar de manera positiva i constructiva, només esperem el resultat de la reducció de pes, fet que es donarà en tot cas en llarg plaç i sempre que puguem mantenir “les normes” que sentim ens carreguen.
La figura del psicòleg i la psicoeducació són determinants en aquest procés. Perdre pes, mantenir-se en un pes òptim i sentir-se a gust amb un mateix, no és tasca fàcil ni s’obté d’una manera immediata, ràpida i sense esforç. Cal que aprenguem a ser pacients, a ser respectuosos amb nosaltres mateixos i a fer-ho a poc a poc però amb determinació.
El psicòleg ajudarà a la persona a conèixer i prendre consciència dels propis hàbits alimentaris i de tot allò que cal i pot canviar. De quins recursos i capacitats disposa la persona i què és el que necessita per a obtenir èxit en el seu objectiu. Acompanyarà en l’adaptació, a engegar la motivació pel canvi, crear un compromís intrínsec amb el propòsit i facilitar estratègies d’afrontament per als moments difícils.
No es tracta només de determinar una dieta o planning, si no de poder abordar-los de manera adaptativa facilitant així que es dui a terme d’una manera sana i exitosa, es a dir que es creïn nous hàbits alimentaris que durin en el temps i s’adquireixi una nova filosofia de vida.